Smykkekunst
Skriv en kommentar

Behind the scenes

BEHIND THE SCENES

(bilde fra fotoshoot med Trine Merete Olsen i VIRUS AS)

Blogginnlegget i dag handler som du sikkert har forstått om hva som skjer i «kulissene», og i dag følte jeg for å skrive litt om hvordan det er å være grunder og starte for seg selv.

Fra den tiden jeg satt i Nordsjøen og grublet over hva jeg skulle bruke de eksisterende tosifrede årene i arbeidslivet mitt på og frem til nå har det skjedd mye. For en reise, jeg hadde virkelig ikke sett for meg dette på forhånd. Jeg husker at det først startet med at jeg lekte med tanken på å starte mitt eget smykkemerke. På dette tidlige stadiet så foregår det meste i fantasien og man aner ikke hva det egentlig vil si å være grunder. Jeg hadde ingen tidligere erfaring med dette, men hadde gjennom andre personer og media hørt om flere som hadde startet for seg selv. Jeg synes det virket svært så forlokkende, og det er nok slik at man ofte hører om de det går bra med, mens de som ikke har klart seg ikke får så stort fokus. Dersom man har feilet og gått på en smell så er det selvsagt ikke kjekt om dette spres i alle vinder, det er forståelig, men jeg har nok nettop derfor fått et litt annerledes inntrykk av det å være grunder enn slik det faktisk er. Misforstå meg rett, jeg mener på den måten at jeg ikke var klar over hvor vanskelig og krevende det er og hvor mye arbeid som ligger bak en suksess. Nå som jeg virkelig har blitt kastet ut i det og begynner å forstå hvordan ting henger sammen, så vil jeg si at jeg har en mye større forståelse for grundere som sier at

suksess ikke kommer gratis.

Jeg har alltid vært en person som har jobbet hardt og målrettet for å oppnå gode resultater og vet at man er nødt til å ha en god arbeidsmoral dersom man skal komme seg noe sted. Som grunder er du nødt til å ha en stor indre drivkraft og lidenskap for det du holder på med. Du må ha 100 % tro på det du tilbyr andre, og dette samt produktet ditt er du nødt til å klare å formidle riktig til dine fremtidige kunder. Akkurat dette vil jeg si noe om i dagens innlegg, som er et av flere innlegg jeg kommer til å skrive om det å være grunder.

På det stadiet jeg er i utviklingen av smykkemerket mitt, ligger utfordringen i nettop formidling. Jeg vet alt om smykkene mine, men for mine potensielle kunder er dette noe helt nytt som de ikke har forholdt seg til før. Jeg vet nøyaktig hvor mye arbeid og energi som ligger bak hvert eneste smykke i min kolleksjon. Jeg har for hånd designet, formet og skulpturert alle smykkene i timevis, jeg har ofte begynt på smykker om morgenen hvor jeg ser ut av vinduet at solen står opp og blitt ferdig om kvelden når blåtimen kommer og smykket har fått en form. På en måte en personlighet. Jeg kjenner hver eneste tanke jeg har tenkt og hver eneste følelse jeg har følt i hele prosessen med å lage nettop det ene smykket. På grunn av alle forholdene som har har vært med i skapelsesprosessen av et smykke så får smykkene for meg en personlighet og sjel, jeg får en personlig relasjon til alle smykkene jeg lager, og det er nettop det som gjør det så utrolig givende for meg å drive med nettop denne type håndlagde smykker! Smykkene er ikke bare materielle gjenstand, de er noe mer…

Jeg kan se en person og tenke at det og det smykket hadde passet så fint til den personen og blir ivrig uten å kunne gjøre noe, en veldig merkelig følelse!

Oppsummert: mitt spørsmål blir hvordan en person skal kunne føle og forstå alt jeg har skrevet over – alt som ligger bak smykkene?

For meg e det kjempeviktig at folk liker smykkene mine fordi smykkene gir dem noe, mer, at man får en god følelse når man bærer smykkene og kanskje en litt sånn wow følelse, jeg ønsker virkelig at smykket og personen hører sammen! Jeg vet ikke om dette gir dere lesere noe mening, men jeg håper det. Jeg kjenner at jeg blir glad og litt giret når jeg skriver dette fordi jeg virkelig ønsker så sterkt å gi folk en slik wow følelse, det er det jeg brenner for som grunder, det er det som gjør at jeg gleder meg til å stå opp hver dag og forme porselenen til noe unikt og eget!

Jeg kunne skrevet side opp og side ned om dette, men ønsker helt til slutt å fortelle om en slik god personlig opplevelse som grunder, en opplevelse jeg kan leve lenge på. Det er slike opplevelser som gjøre at grundere er grundere og står på og jobber for det de tror på.

For ikke mange dagene siden fikk jeg mail fra en i USA som hadde sett smykkene mine på Norsk Oljemuseum og sa at han falt helt for mansjettknappene med oljesøl. Han lurte på om jeg kunne lage mansjettknappene i øredobber for han ville så gjerne gi disse til sin kjære når hun ble uteksaminert fra studiene. Jeg ble nesten rørt av dette, det var en så god følelse når han forsto smykket og fikk en connection til det så sterkt at han attpåtil ville gi dette sil sin kjære ved en så stor anledning. Da fikk jeg en wow – opplevelse!

Ja det er til tider knallhardt å være grunder, jeg har dager hvor jeg er nedfor, sliten og umotivet. Jeg er et menneske og grunder på godt og vondt, men med hånden på hjertet så er det ikke en eneste dag jeg har angret på at jeg startet for meg selv, og slike opplevelser som med denne kunden gjør alt slitet og strevet verd det!

Helt helt til slutt vil jeg si at jeg håper med tv,- og radio reportasjen som kommer om ikke så altfor lenge (legger ut link her på bloggen) at folk blir enda litt bedre kjent med meg og smykkene mine, på en måte som gir en dypere forståelse av nettop de smykkene jeg lager, slik som jeg har skrevet om over.

Jeg kommer til å skrive flere slike blogginnlegg etter hvert for jeg ønsker at du skal få muligheten til å bli bedre kjent med oss = meg og smykkene mine 🙂

Stay tuned!

 

 

 

 

Legg inn en kommentar