Tema
Skriv en kommentar

Introvert i et ekstrovert samfunn

INTROVERT I ET EKSTROVERT SAMFUNN

Vi lever i et ekstrovert samfunn hvor ekstroverte har fått patent på «den riktige væremåten». Se bare på stillingsannonsene på finn.no. Har det ikke slått deg noen ganger at ekstroverte verdier er overrepresentert: sosial, utadvendt, aktiv.. Jeg synes dette ikke bare blir litt, men veldig feil. Akkurat som man trenger mann og kvinne for å få verden til å fungere (kunne ha utdypet dette, men føler ikke det trengs), trengs mennesker med ulike egenskaper og personligheter for å gi et mangfoldig, produktivt og sunt arbeidsliv, og for så vidt også samfunn.

Ekstroverte og introverte, «ja takk begge deler begge deler» var det en vis gammel gul bjørn som en gang sa.

Dette fokuset fører til at introverte kommer i en posisjon hvor de må gi etter og late som om de er ekstroverte når det er «nødvendig» og dette er ganske tungt. Fordi denne tilpasningen foregår i tankene, altså i «det skjulte», er det ikke enkelt for andre å forstå hvor vanskelig og fundamentalt galt dette føles. Jeg har kjent på dette i 4 ½ år i Nordsjøen så jeg snakker ut ifra erfaring her. Dette gjorde rett og slett at jeg møtte veggen… (Nå skal  jeg vel ikke påstå at det var et sjakktrekk å ta denne jobben i utgangspunktet siden jeg er en ganske introvert type, men på den andre siden har jeg tenkt på hvor utrolig mye jeg har lært som jeg kan dele med leserne mine på bloggen)

Introvert er noe man er, altså det er ikke en holdning som kan forandres ved gjentatt eksponering med sosial omgang, det funker rett og slett ikke. At man bare våkner en dag og er omvendt er ikke mulig, og jo mer man prøver å omvende en introvert (eller selv forsøker på denne selvpiningen), jo verre blir det. Jeg ser for meg at hvis denne situasjonen skulle utspilt seg mellom en introvert og en ekstrovert hadde den ekstroverte blir irritert og oppgitt fordi den introverte ikke «ønsker/prøver» å forandre seg, og den introverte hadde blitt såret fordi man ikke tar hensyn til dens følelser og behov.

 Selv om jeg setter ting på spissen noen ganger, så er det noe langt inni meg som faktisk føler at det til tider er så svart/hvitt.

Mitt tips: ikke forsøk å «omvende» introverte. For det første så går det ikke ann, for det andre så er dette utrolig ubehagelig og en stor påkjenning for den introverte, og sist men ikke minst er dette krenkende. Det gir introverte følelsen av at det er noe galt med dem, at de ikke er akseptert og ønsket, at de er rare, sære personer som må forandres til «det bedre». Det siste introverte trenger er slike påkjenninger – introverte er som oftest ganske følsomme mennesker, i hvert fall om man er høysensitiv i tillegg (som jeg sa tidligere viser forskning til at 70 % av høysensitive er introverte) så de tar dette veldig tungt selv om man mener godt. De to siste ordene her kan diskuteres fordi

kan man mene godt for andre om man ønsker å forandre andre slik at de blir som dem selv…? Eller skal man la folk være som de er og akseptere folks ulikheter og finne en balansegang som fungerer for begge parter?

I dagens samfunn skulle man tro at den enorme tilgangen til kunnskap (blant annet via forskning) har ført til et reflektert samfunn. Hvordan kan det da ha seg at det fortsatt ikke er sosialt akseptert å være introvert, men at det er helt akseptert å påtvinge andre ekstroverte idealer?..

En siste lille digresjon

Nå er jeg over middels interessert i hvorfor og hva som gjør at introverte og ekstroverte reagerer så forskjellig på sosiale settinger, og derfor vil jeg til slutt komme med en liten «fun fact»:

Forskning viser nemlig basert på målinger av hjerneaktiviteten til introverte og ekstroverte at når disse blir utsatt for sosialisering så reagerer hjernene deres ulikt. Dersom man f.eks viser et bilde av en fremmed person til disse to forsøkskaninene så vil den delen av hjernen som så fint heter amygdala, (håndterer og bearbeider forsvarsreaksjoner og farer) bli mest aktiv hos den introverte. Interessant …?

En liten grei huskeregel til ekstroverte som ønsker at det fantes en bruksanvisning på introverte – «hvordan man forholder seg til og best tar vare på introverte»: visualiser hva som skjer med amygdalaen til en introvert som utsettes for sosialisering over lengre tid – den blinker med rødt sirenelys og uler. Eller som man ofte gjør i dagens samfunn: googler det.

 

Bilde – © Tove Moss Øglænd

Legg inn en kommentar